Dinamik fotosentez modeli ile bitki verimliliği artacak
Araştırmacılar fotosentezi dinamik bir süreç olarak ele alan bir model geliştirdiler. Bu model bitkilerin daha verimli olmasını sağlayabilecek genetik uygulamalarına ışık tutuyor.
Fotosentez bitkilerin güneş ışığını kullanarak havadaki karbondioksit ve su ile kendileri için gerekli besinleri üretmeleri ve oksijen salmaları ile sonuçlanan yaşamsal bir döngüdür. Yapılan araştırmalara göre fotosentez elektrik şalterinin konumu gibi açık ya da kapalı şeklinde nitelendirilecek bir olay değil, dinamik bir süreçtir.
Gün içinde bitkilerin aldığı ışıkta birçok değişiklik oluyor. Güneşin önünden bulutların geçmesi, yaprakların birbirini gölgelemesi ve güneşin gökyüzündeki hareketi ışık yoğunluğunu sürekli değiştiriyor. Özellikle günümüzde sık şekilde ekilen bitkilerde bu durum çok daha önemli oluyor.
Günümüz tarımında verimli fotosentez yapılamıyor
Bitkinin ışıktaki bu değişimlere kendini uydurması zaman aldığı için fotosentez verimliliği düşüyor. Uzmanlar bu verim kaybının %40’a kadar varabildiğini ifade ediyor. Eğer araştırmacıların ortaya koydukları dinamik model baz alınarak bitkiler ışıktaki değişimlere daha hızlı cevap verebilecek şekilde genetik olarak değiştirilebilirse verimde en az %10-20 civarında bir artış olacağı belirtiliyor.
The plant Journal dergisinde yayınlanan araştırmanın büyük bir potansiyele sahip olduğu belirtiliyor. Araştırmacıların ortaya koyduğu modelin benimsenmesi ile elde edilecek verim artışı yanında, su kullanımının da ciddi şekilde olumlu yönde etkilenebileceği de söyleniyor.
Artırılmış Fotosentez Verimini Gerçekleştirme /Realizing Increased Photosynthesis Efficiency, RIPE) olarak adlandırılan proje, fotosentezi ve bitkisel üretimi daha verimli hale getirmeyi ve dünya çapında çiftçileri daha verimli bitkilerle buluşturmayı amaçlıyor. RIPE projesi Bill ve Melinda Gates Vakfı, Amerikan Gıda ve Tarım Araştırmaları Vakfı, İngiliz Milletler Topluluğu ve Kalkınma Ofisi gibi kuruluşlarca destekleniyor.
Kaynak: www.gidahatti.com