Sorting by

×
GüncelTarım

Çiftçi kuruluşlarına Devlet Denetleme Kurulu denetimi geliyor!

Tarım Kredi Kooperatifleri ve Pankobirlik başta olmak üzere Marmarabirlik, Fiskobirlik gibi tarım satış kooperatifleri ile üretici ve ıslah birlikleri ve asıl önemlisi bunlara bağlı bütün iştirakler Devlet Denetleme Kurulu denetimine alındı. Çiftçi birlik ve kooperatiflerinde bugüne kadar etkin bir denetim yapılamıyordu.

Milli Gazete’den Sadettin İnan’ın haberine göre, Devlet Denetleme Kurulu Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde değişiklik yapılarak, Kurul’un denetleme yapacağı kurumların kapsamı genişletildi. Buna göre, kamuya yararlı dernekler, vakıflar, kooperatifler, birlikler ile bu kurum ve kuruluşların her türlü ortaklık ve iştirakleri de Devlet Denetleme Kurulu ile ilgili kararname kapsamında olacak. Devlet Denetleme Kurulu, kamuya yararlı derneklerde, vakıflarda, kooperatiflerde, birliklerde ve bu kurum ve kuruluşların her türlü ortaklık ve iştiraklerinde her türlü idari, soruşturma, denetleme, inceleme ve araştırma yapacak.

Milli Gazete’nin yıllardır tarım sektöründe çiftçiye ait birlik ve kooperatiflerdeki denetimsizliklere yönelik yaptığı haberleri devlette nihayet karşılık buldu. Tarım Kredi Kooperatifleri, PANKOBİRLİK, tarım satış kooperatifleri başta olmak üzere bütün üretici ve ıslah birliklerine devlet denetimi geliyor. Özellikle büyük suiistimal, yolsuzluk ve peşkeşin yaşandığı çiftçi kuruluşlarının milyarlık cirolu iştiraklerinde de keyfiyet dönemi biterken bu devasa iştiraklerde ‘devlet denetimine’ tabi olacak.

GÖSTERMELİK BİR DENETİM VAR!

Sahada çiftçi adına kurulmuş birlik, kooperatif ve üretici birliklerinde görünürde hem kendi içyapılarında hem de ilgili Bakanlıklar eliyle yapılan bir denetim mekanizması bulunsa da bu denetim mekanizmasının hem bağımsız olmaması hem de irade eksikliğinden dolayı yapılan denetimlerin sorgulanmasına neden oluyordu. Örneğin ıslah amaçlı kurulan birlikler ile üretici birlikleri doğrudan Tarım ve Orman Bakanlığının denetimine tabi olsa da Bakanlığın buradaki denetim yetkisi sistemdeki aksaklıkları ve yapılan suiistimallerin önüne geçmekten ziyade genellikle bir baskı unsuru olarak kullanılıyordu.