Sorting by

×
GüncelKırsal

Veteriner hekim, Manavgat’ta yangın sonrası yaban hayatı değerlendirdi

Veteriner hekim ve kuş gözlemcisi Gökçe Coşkun, Antalya’nın Manavgat ilçesinde yangın sonrası yaban hayatını değerlendirdi.

Türkiye’nin güneybatısını 28 Temmuz’dan itibaren yaklaşık 20 gün boyunca etkisi altına alan yangınlar büyük tahribata neden oldu. 40 binden fazla kişi tahliye edilirken sekiz kişi hayatını kaybetti. Yangına müdahaledeki yetersizlikler ve aşırı sıcaklara rağmen alınmayan önlemler ise tartışma konusu oldu.

Gebze Teknik Üniversitesi’nin (GTÜ) Akdeniz Bölgesi’ndeki orman yangınları üzerine yaptığı çalışmaya göre yaklaşık 57 bin hektarlık alanın yandığı Manavgat, Türkiye’de en büyük yangın felaketine sahne oldu.

Twitter paylaşımında yangının yaban hayatı üzerinde bıraktığı etkiyi gözlemlemek için Manavgat’a gittiğini kaydeden Coşkun, “Yangın çok geniş alanları etkilediği için habitat kayıpları çok fazla” dedi.

En çok merak ettiği hayvanların 2020 yılında Beydiğin bölgesine salınan 15 erkek Alageyik olduğunu kaydeden veteriner hekim, iki saate yakın dronla tarama yaptığını ve herhangi bir alageyik ölüsüne rastlamadığını kaydetti. Coşkun, “Üzerlerinde verici olan bu alageyikler umarım güvendedir” ifadesini kullandı.

Fotoğraflar: Gökçen Coşkun (Twitter)
“Orman içinde en fazla yaşamını yitirmiş kaplumbağalar ve Eynif ovasına yakın yüksek kesimlerde bir adet sincapla karşılaştım” diyen Coşkun, yangından etkilenen kuş türleriyle karşılaşmadığını söyledi.

Yanan yerler ne durumda?

Yanan alanlarda ‘çok yoğun sinek istilası’ olduğunu söyleyen yaban hayatı gözlemcisi, “Konuşurken ağzınıza giriyor. Öngördüğüm gibi alana diğer böceklerde akın etmeye başlamış. Çekirge, karınca, yusufçuk gibi türlerden çokça gördüm” ifadesini kullandı.