GıdaGüncel

Kahve önümüzdeki dönemde lüks haline gelebilir mi?

Kahve fiyatları günden güne yükseliyor. Fiyat artışının nedenleri arasında öne çıkanlar iklim değişikliği, siyasi sürtüşmeler ve küresel taşımacılıktaki yavaşlama.

Olumsuz hava koşulları, dünyanın en büyük kahve ihracatçısı olan Brezilya’yı vurdu. Kolombiya’da ise siyasi protestolar etkili oldu. Bunlara Covid-19 nedeniyle küresel ticarette yaşanan sıkışma da eklenince 2021’de kahve çekirdeği fiyatlarında %44’e varan bir artış görüldü.

Bu artış şimdilik anlaşmalarını ve alımlarını çok önceden yapan büyük kahve zincirleri ve hazır kahve üreticileri için bir sıkıntı yaratmasa da küçük işletmeler bu durumdan zarar görmenin eşiğinde.

Butik kahve dükkanları sıkıntıda

Son yıllarda büyük bir patlama yaşana butik kahve dükkanları, hammaddedeki fiyat artışı yanında diğer maliyetlerin de hızla yükselmesinden etkilenecek gibi duruyor.

Dünyanın en hesaplı arabica çekirdeklerini sağlayan Brezilya’da üst üste gelen kuraklık ve aşırı soğuklar nedeniyle arzda düşüş ve ciddi fiyat artışı yaşandı. Vadeli işlemler piyasasında bir poundu 1,20-1,40 dolar arasında olan kahve Temmuz sonunda 2 doların üzerini gördü. Bu düzey 2014 yılından bu yana görülen en yüksek fiyat oldu.

Don hasarı çok yüksek olursa üreticilerin ağaçlarını dipten budamaları gerekebilecek. Bu da bir sonraki hasadın 3 yıl gecikmesine neden olacak. Brezilya’daki üretimin durumu Eylül ayında belli olacak.

Kuraklık, don, politik karmaşa ve konteyner sıkıntısı

Kolombiya ise Nisan ayı sonunda politik bir karmaşa ile baş etmek zorunda kaldı. Bu ülkede de çekirdek fiyatları yükselirken Mayıs ayı ihracatı normal zamandaki aylık miktarın sadece üçte biri kadar oldu.

Vietnam gibi diğer büyük üreticiler ise pandemi sonrası normalleşme döneminde yaşanan konteyner sıkıntısı yüzünden yeterince ihracat yapamadı. ABD ve Avrupa’dan gelen yüksek talep, Meksika’daki üreticilerin fiyatlarını %10-15 oranında yukarı çekmesi ile sonuçlandı.

Büyük kahve firmalarının 12-18 aylık alımlar yaptıkları, o yüzden henüz fiyat artışlarından etkilenmeyecekleri belirtilirken küçük üreticileri sıkıntılı bir dönemin beklediği ifade ediliyor.

Kaynak: www.gidahatti.com