Sorting by

×
DünyaGüncel

Küresel ısınmanın savunmasız merkezi: Akdeniz

IPCC’nin önceki gün yayımlanan 3950 sayfalık iklim raporu, doğrudan Türkiye’yi ilgilendiren tespitlerle doluydu. Türkiye’nin içinde bulunduğu Akdeniz bölgesinin iklim değişikliğine karşı en savunmasız alanlardan olduğu, kuraklık ve orman yangını riskinin arttığı vurgulanan raporda, özellikle yaz sıcaklıklarının bu bölge için küresel artışın çok üzerinde kalacağı kaydedildi.

TÜRKİYE’nin de içinde yer aldığı Akdeniz bölgesi, en belirgin ve hassas iklim değişikliği noktalarından olacak. Bölgede yüzey sıcaklıklarının bu yüzyılın sonunda en az 3.5 derece artacağı, bununla birlikte yaz ısınmasının, küresel artıştan en az yüzde 50 daha fazla olacağı öngörülüyor. Hesaplamalara göre, Akdeniz’de yüzey sıcaklığı, geçen her on yılda yaklaşık 0.4 derece arttı. Yaz sıcaklıklarında gerçekleşen artış, kuzey yarımküre ortalamasının üzerinde kalırken bu trend güçlü şekilde sürecek. Özellikle Türkiye, Balkanlar, İber Yarımadası ve Kuzey Afrika’da küresel sıcaklık artışının iki katına varan değerlerin görülmesi bekleniyor. Bu durumun gıda güvenliğini tehdit etmesinin ise kaçınılmaz olduğu belirtiliyor.

Küresel ısınmanın savunmasız merkezi: Akdeniz
TÜNELİN UCUNDA IŞIK YOK

Çalışmalar, Akdeniz’de toprak neminde kaydedilen düşüşün son 250 yılda eşi görülmemiş boyutta olduğuna işaret ediyor. Dahası, Mısır’dan Suriye’ye oradan da Türkiye’ye uzanan, Akdeniz’in doğu sahillerini kapsayan Levant bölgesinde 1998-2012 yıllarında görülen kuraklık son 900 yılın en kötüsüydü. Uzmanlar, bölgede yaşanan şiddetli çatışmaların temelinde kuraklık kaynaklı ekonomik sıkıntıların yattığına dikkat çekerken iklim değişikliğinin etkileri daha anlamlı hale geliyor. Tünelin ucunda ise ışık yok. Emisyonlarda ani, kalıcı ve sert bir düşüş yaşanmaması halinde Akdeniz’de aşırı kuraklık olasılığının yüzde 300 artacağı hesaplanıyor. Uzmanlara göre, iklim değişikliği, toprak nemini son bin yılda gözlemlenen değerlerin dışına atacak.