Sorting by

×
GüncelTarım

Kayısı üreticisi TMO’nun rekoltesinden memnun değil

Üretici Köylü Sendikası Malatya Şube Yöneticisi Mazlum Köse, TMO’nun rekolteyi yüksek gösterdiğini ancak 86 bin ton olarak açıklanan Malatya kayısısının 40 bin tonu geçmediğini söyledi.

Malatya’daki kayısı üreticileri bu yılki rekolte düşüklüğünden şikayetçi. Üretici Köylü Sendikası Malatya Şube Yöneticisi Mazlum Köse, iklim şartlarından dolayı kayısının rekoltesinde düşüş yaşandığını fakat Toprak Mahsulleri Ofisi’nin durumu manipüle ettiğini söyledi.

‘KAYISI FAZLA GÖSTERİLEREK MANİPÜLASYON YARATILIYOR’

Geçen yıl TMO’nun Malatya ofisinin kurulduğunu hatırlatan Köse,

Mazlum Köse
“Geçen yıl Malatya’nın yaklaşık 80 bin ton kayısı rekoltesi vardı, TMO 150 ton alabildi. Ürünler yetişti artık ambara girecek, TMO henüz taban fiyat açıklamadı. Bir hafta öncesine kadar Malatya’da yapılmış olan çalışmalar sonucunda devlet eliyle rekoltemiz açıklanmamıştı. Geçtiğimiz günlerde 86 bin ton kuru kayısı açıklaması yaptılar, bu tamamen üreticiyi manipüle etmeye yönelik bir açıklamaydı. Biz biliyoruz ki, Malatya’da bu sene don, rüzgar, sis ve birçok doğa olayından kaynaklı kayısı rekoltesi normal yılların üçte biri kadar, bu da 40 bin tonu geçmez. Bu rekolte beklenirken valilik tarafında açıklanan 86 bin ton, yani üreticiye ‘kayısıya kim kaç para verirse hemen sat’ denilmek isteniyor. Kayısı fazla gösterilerek manipülasyon yaratılıyor” dedi.

60 BİN AİLE GEÇİNİYOR

Kayısı üretiminden 60 bin ailenin geçindiğini ve gider maliyetlerinin katlanarak arttığını belirten Köse, kayısı yetiştirmek için yaklaşık sekiz yıl hiçbir verim almadan masraf ettiklerini anlattı. Geçen yıl 50 kilogram gübrenin 90 ile 110 lira arasından satılırken şu anda 280 lira olduğunu, geçen sene bir ton ilacı 125 liraya alırken bugün 300 liraya aldığını vurgulayan Köse, giderler artarken kayısı fiyatının düşmesine tepkili. Köse “Giderlerimiz yaklaşık üç katı artarken kayısı fiyatlarımız iki yıl öncesine kadar 10 liranın, geçen yıla kadar 20 liranın altıydı” diye konuştu.