Her Dem Toprak İçin projesiyle çayda verim yüzde 38 arttı
Toprak sağlığının korunması amacıyla TEMA Vakfı ve Doğuş Çay iş birliği ile Rize’de başlatılan “Her Dem Toprak İçin” projesi üçüncü etap çalışmaları ile devam ediyor. Beş yıldır devam eden proje sayesinde çay veriminde yüzde 38 oranında artış kaydedildi.
TEMA Vakfı ve Doğuş Çay iş birliğiyle 2016’da Rize’de başlatılan ve doğru tarımsal uygulamaların üreticilere gösterilmesini hedefleyen “Her Dem Toprak İçin” projesinde üçüncü etap çalışmaları başladı.
Çay topraklarındaki asitleşme sorunu hakkında sosyal paydaşlara yönelik farkındalık çalışmalarıyla başlayan ve beş yıldır devam eden proje sayesinde hayata geçirilen örnek bahçelerde yüzde 38 oranında verim artışı sağlandı.
Projeye ilişkin bilgi veren TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, şunları söyledi: “Bu projede, ilk iki fazda öncelikle çay topraklarındaki asitleşme sorunu konusunda farkındalık yaratarak doğru tarımsal uygulamalar ile toprakların nasıl ıslah edileceğinin bölge üreticilerine gösterilmesine ağırlık verdik. Bu kapsamda 2016 yılından bugüne kadar yaklaşık 12 bin kişiye eğitimlerle ulaştık. Rize ilinin farklı vadilerini temsilen seçilen 6 uygulama bahçesinde örnek uygulama çalışmaları yürüttük. Örnek uygulama bahçelerinde çay atığından kompost yaparak toprağa geri kazandırdık. Özellikle çay fabrikalarında üretim sonrası ortaya çıkan çay atıklarının kompost haline getirilerek tekrar çay bahçelerinin gübre ihtiyacının karşılanmasında kullanılması çok önemli. Yürütülen çalışmalarla başlangıçta çok kuvvetli asit (ph 4,14) karakterde olan uygulama bahçelerini, çay tarımı için de uygun olan orta derece asit (pH 5,51) seviyelerine getirdik. Tabii ki toprak sağlığının iyileşmesi ürün verimine de yansıdı ve tüm bu uygulamalar sonucunda bahçelerde 3 yıl gibi kısa bir sürede ortalama yüzde 38 oranında verim artışı sağladık.”
Projenin uygulama alanı genişletiliyor
Üçüncü etap çalışmalarına da değinen Ataç, aldıkları başarılı sonuçların ardından projeyi 2022 yılına kadar uzatma kararı aldıkların, böylece üçüncü etaba geçtiklerini bildirdi. Yeni dönemde 6 bahçe olan örnek uygulama bahçe sayısını yüzde 50 artırarak 9’a çıkardıklarını söyleyen Ataç, bu yıla kadar Rize’de yürüttükleri çalışmaları, Trabzon ve Artvin’i de kapsayacak şekilde genişlettiklerini aktardı. Yeni dönemde sahibi kadın üretici olan bir bahçeyi de örnek uygulama bahçesi olarak projeye dâhil ettiklerini anlatan Ataç, bu bahçede kadınlara yönelik bahçe günü etkinlikleri düzenleyeceklerini kaydetti.