GüncelTarım

Patates üretiminin yarısından fazlasında yerli tohum kullanılıyor

Türkiye’de 13 yılda sertifikalı patates tohumu üretimi artarak, 20 bin tondan 300 bin tona ulaştı.

Türkiye’nin patates tohum ihtiyacının yarısından fazlası yerli tohumla karşılanıyor

Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ökkeş Yıldırım, Türkiye’de 2006 yılında tohum üretim ve ticareti ile ilgili düzenlemeleri kapsayan 5553 sayılı kanunun çıkarılmasıyla özel sektör tarafından başlatılan çalışmalara hız verildiğini belirtti.

“PATATES TOHUMCULUĞU HOLLANDA’DAN TÜRKİYE’YE KAYACAK”

Yıldırım, dünyada patates tohumunun en çok üretildiği ülke olan Hollanda’da iklimsel değişiklikler nedeniyle zorluklar yaşanmaya başladığını, yürütülen çalışmalarla Türkiye’nin, elverişli toprak yapısı sayesinde gelecek yıllarda patates tohumculuğu konusunda söz sahibi ülkelerden olabileceğini ifade etti.

Patates üretiminin yarısından fazlasında yerli tohum kullanılıyor #1
“YERLİ TOHUM ÇEŞİTLERİMİZ VAR”

Ülke genelinde 168 firmanın patates tohumu üretimi yaptığını, firmalarca denemeleri yapılan ve sertifikalı hale gelen çok sayıda yerli patates tohumu elde edildiğini dile getiren Yıldırım, “Türkiye’de yılda 500 bin ton sertifikalı tohum ihtiyacımız var. Yerli ıslah ve markalarımız oluştu. Tarım Bakanlığı nezdindeki Niğde Patates Araştırma Enstitüsü ve özel sektördeki bazı firmalar yerli ıslaha başladı. Çalışmalar neticesinde, ‘Saruhan’, ‘Yankı’, ‘Kafkas’, ‘Soylu’ gibi yerli çeşitlerimiz var.” dedi.