GıdaGüncelTarım

Çilek bozulmadan saklanabilir mi? Yeni ambalaj teknolojileri

Çilek çok narin ve bozulmaya eğilimli bir meyve. Bu durum ciddi kayıplara yol açarken, hem ticari hem çevresel etkilere neden olmakta. Önemli çilek üreticilerinden Kanada’nın Ulusal Bilimsel Araştırmalar Enstitüsü’nde yapılan son çalışma, yeni geliştirilen bir ambalaj sayesinde çilekler 12 güne kadar tazeliğini koruyabileceğini gösterdi.

Food Hydrocolloids dergisinde yayınlanan çalışmada kullanılan film formundaki ambalaj malzemesi deniz canlılarının kabuğunda bulunan kitosan adlı bir maddeden yapıldı. Gıda sanayiinin bir yan ürünü olan bu madde, küf üremesini engelleyen temel özellikleri bünyesinde barındırıyor. Yeni geliştirilen kompozit ambalaj malzemesinde ayrıca uçucu yağlar ve gümüş nanopartiküller de yer alıyor. Bu bilişenler de farklı antimikrobiyel özellikler sergiliyor.

Araştırmacılara göre uçucu yağların buharı çilekleri koruyan bir atmosfer oluşturuyor. Filmin meyvenin yüzeyine değdiği noktalarda ise kitosan ve nanopartiküller küflerin meyveye yerleşmesini engelliyor.

Yeni teknoloji, çilek kaynaklı hastalık riskini düşürüyor

Yeni ambalajın çok çeşitli patojene karşı koruma sağladığı belirtiliyor. Aspergillus niger tipi küf bunların başında geliyor. Bu dirençli küf çilek üretiminde ciddi kayba neden oluyor. Ambalaj bunun yanında Escherichia coli, Listeria monocytogenes ve Salmonella typhimurium gibi insanlarda hastalığa neden olabilen mikroorganizmaları da engelliyor.

Araştırmacılar ambalaj malzemesinin korumasını ışınlama teknolojisi ile birlikte de denediler. Yapılan çalışmada, hiçbir koruma kullanılmayan üründe 12’nci gün sonunda %55’lik bir kayıp görülürken, yeni geliştirilen film kullanıldığında bu kaybın %38’e, filmle beraber ışınlama da yapıldığında %25’e düştüğü görüldü.

Çalışmanın bir diğer bulgusu da, ışınlamanın çilek içerisindeki polifenol adlı faydalı bileşikleri koruduğu, hatta artırdığı yönünde.

Polifenol nedir?

Polifenoller, çeşitli sağlık faydaları olan bir bitkisel bileşen türüdür. Düzenli olarak tüketilen polifenollerin sindirimi ve beyin sağlığını iyileştirdiği; kalp hastalığına, tip 2 diyabete ve hatta bazı kanserlere karşı koruduğu düşünülmektedir. Kırmızı şarap, bitter çikolata, çay ve çilek en zengin polifenol kaynakları arasındadır.

Kaynak: www.gidahatti.com