Sorting by

×
ÇevreEkonomiGüncelKırsalTeknoloji

5 ilde orman havacılık işletme müdürlüğü kuruldu

    Adana, Ankara, Antalya, İzmir ve Muğla’da orman havacılık işletme müdürlüğü kurulmasına karar verildi.

Resmi Gazete‘de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı ile 5 ilde orman havacılık işletme müdürlüğü kuruldu.

Buna göre, Orman Genel Müdürlüğünün taşra teşkilatında Adana, Ankara, Antalya, İzmir ve Muğla orman havacılık işletme müdürlükleri hayata geçirildi.

Öte yandan, Amasya, Balıkesir, Kastamonu, Manisa, Muğla, Samsun, Sinop ve Sivas’taki bazı alanların orman sınırları dışına çıkartılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı da Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Konuyla ilgili yapılan açıklamada son dönemde gerçekleştirilen çalışmalara yer verildi:

“Orman yangınları küresel boyutta artan sıcaklıklara bağlı iklim değişikliği nedeniyle son yıllarda karakteristiği çok hızlı ve agresif şekilde büyüme göstermektedir. 2021 yılında ülkemizde afet boyutunda yaşanan orman yangınlarından sonra havacılık hizmetlerinin tek elden idaresi maksadıyla Orman Genel Müdürlüğü (OGM) bünyesinde 05 Şubat 2022 tarihinde 31741 sayılı Resmî Gazete, 90 No’lu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Havacılık Dairesi Başkanlığı kurulmuş ve havadan yangın tespit, söndürme ve yönetim maksatlı hava aracı tedarik edilmesi planlanmıştır.

OGM Havacılık Dairesi Başkanlığı hava aracı kiralamalarına devam ederken aynı zamanda kendi havadan yangın tespit, söndürme ve yönetim filosunu oluşturmak maksadıyla su atar uçak/helikopterler ile birlikte insansız hava araçlarını (İHA) envantere almak için çalışmalara başlamıştır.

Bu kapsamda, TUSAŞ tesislerinde üretilen üç adet T-70 helikopterine ilave olarak SSB.lığınca 20 adet AT-802 küçük tanker uçağı tedarik sözleşmesi imzalanmıştır. 2023 yılında dört adet uçak teslim alınmış, dört adet uçak ise Nisan 2024’te teslim alınacaktır. Ayrıca Sözleşme kapsamında her yıl dört adet uçak teslimi gerçekleşecek ve 2027 yılına kadar toplam uçak sayımız 20’ye ulaşacaktır.

Başta orman yangınları olmak üzere deprem, sel gibi doğal afetler ile diğer ormancılık ve tarımsal faaliyetlerde kullanılmak üzere en ileri teknoloji sensör ve kameralı görev sistemleriyle donatılmış ve 100.000 hektar büyüklüğünde bir alanın ortofoto haritasını 30 dakika gibi bir sürede üreterek uydu vasıtasıyla saha yöneticilerine aktarabilen Sayın Cumhurbaşkanımızın OTAĞ adını verdiği B-360 uçağı 2023 yılında envantere alınmıştır.

Yangının havadan tespiti ve yönetilmesi faaliyetlerinin Genel Müdürlüğümüz envanterinde ve işletmesinde yapılabilmesi maksadıyla 10 adet İHA ve alt sistemlerinin satın alınmıştır.

Sekiz adet su atar helikopterin OGM adına TUŞAŞ tesislerinde üretimine yönelik sözleşme SSB.lığınca imzalanmış olup ilk su atar helikopterin 2028 yılında envantere girmesi planlanmaktadır. 2028 yılı sonunda OGM envanterinde 49 adet yangınla mücadele hava aracı sayısına ulaşılacaktır.

Ayrıca envanter gücümüze ilave olarak ihtiyaç duyulan söndürme hava araçlarının kiralama yoluyla temini ile askeri hava araçlarının orman yangınlarında kullanılmasına yönelik rezerv güç faaliyetleri de gerçekleştirilmektedir. Bu kapsamda 2024 yılında orman yangınlarıyla mücadele kapsamında yaklaşık 145 adet hava aracının kullanılması planlanmıştır.

Halihazırda envanterdeki hava araçlarının uçuş işletme, bakım, onarım, revizyon, modifikasyon ve ikmal faaliyetleri Etimesgut/Ankara’da bulunan havacılık bakım hangarında yapılmaktadır. Envantere giren hava aracı sayısı ve tipi arttıkça planlı/plansız bakım-onarım faaliyetlerinin sıklığı ve çeşitliliği artacağından dolayı mevcut hangar kapasitesi oluşacak yoğunluğu karşılayamayacaktır. Ayrıca Ankara yangına birinci derece hassas orman bölgelerine uzak olduğundan yangına müdahalede gecikme olacaktır.

Yangın söndürme uçaklarının pist gerekliliğinden dolayı Edremit, İzmir, Dalaman, Milas, Antalya ve Adana havaalanlarında konuşlandırılmaktadır. Söz konusu havaalanları yaz aylarında çok yoğun turizm uçuşlarının yapıldığı, özel iniş ve kalkış usullerinin uygulandığı, yoğun uçuş trafiğinden kaynaklı gecikmelerin yaşandığı, çok riskli ormanlık bölgelere nispeten uzak konumda ve alternatifleri bulunmayan uluslararası nitelikteki büyük ölçekli ve bölgelerde alternatifleri bulunmayan meydanlardır. Bu durum yangın söndürme helikopterlerinin de yakıt ikmallerinde aksamalara sebep olup yangın söndürme faaliyetlerinde zafiyet oluşturmaktadır.

Hava gücümüzün önemli bir bölümünü oluşturan uçaklarımızın yukarıda belirtilen nedenlerle yangın bölgesine gelmesinde yaşanan gecikmeler ve yangınlara atılan su miktarlarını ve ilk müdahale süresini doğrudan etkilemektedir.

Yangınlara birinci derecede hassas orman alanlarının bulunduğu OBM.lerde OGM envanterindeki ve kiralık hava araçlarının orman yangınlarına gecikmeksizin müdahale edebilmesi maksadıyla uygun koşullarda uçuşa hazır konuşlanması, bakım-onarım faaliyetlerinin konuş yerinde yapılması ve hızla görev bölgesine intikal edebilmeleri için gerekli tesislerin inşa edilmesi planlanmıştır.

Yukarıda sunulan gereklilikler dikkate alındığında; Orman yangınları ile etkin, verimli ve hızlı bir şekilde mücadele etmek için uçuşa hazır bulunması ve en kısa sürede yangına müdahale edilebilmesi maksadıyla Orman Genel Müdürlüğü envanterinde bulunan söndürme/keşif hava araçlarının sevk ve idaresi için; “Orman Havacılık İşletme Müdürlükleri” kurulmuştur.”

Kaynak: Web tarım TV