49 gün sonra açılan restoranlar ne talep ediyor? ‘2 değişiklik merhem olur’
49 gün sonunda yeniden kapılarını açan kafe ve restoranları bundan sonraki süreçte neler bekliyor? Kısıtlı açılma menü fiyatlarına nasıl yansıdı? İşletmelerin talepleri var mı? Sektör temsilcileri sorularımızı yanıtladı…
Pandemi süresince bir açılıp bir kapanan yeme-içme sektörü salgından ekonomik anlamda en çok etkilenen sektörlerden biri oldu. Tam kapanma öncesi restoranlar bir süre açıldı ancak vaka sayıları artınca tekrar kapanmak zorunda kaldı. Bir süredir gel-al ve evlere servis olarak faaliyet gösteren yeme-içme mekanları müşterilerine 49 gün sonunda yeniden kapılarını müşterilerine açtı.
Belirlenen 07:00-21:00 saatleri arasında mekanlar müşteri kabul edebilecek. Yeni normalde kafe ve restoranlar sadece sadece pazar günleri paket servis olarak devam edecek.
Kafe ve restoranlar açıldı açılmasına ama normalleşme ile birlikte akıllarda hâlâ pek çok soru var.
• Geçmiş süreçte işletmelerin kural ihlalleri oldu mu?
• İşletmelerin yaz sezonundan beklentileri neler?
• Saat kısıtlaması sektörün toparlanması önünde bir engel mi?
• Uzun süren kapanma menü fiyatlarına nasıl yansır?
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl ile Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği Başkanı Kaya Demirer, yeni normal hakkında merak edilenleri hurriyet.com.tr okurlarına anlattı.
Bu geçmiş süreçte sizce işletmelerin yanlışları oldu mu?
Ramazan Bingol: Ben o dönemde İçişleri Bakan Yardımcısı Muhterem İnce ve İstanbul Valimiz Ali Yerlikaya ile görüşmeler yapmıştım. Bu görüşmelerde devletin koyduğu kurallara uyacağımıza dair ben sektör adına bir söz verdim. HES kodu ile girme, ateş ölçme, temizlik, hijyen, maske, gibi kurallara sektörümüz genel anlamda uydu fakat bir çuval cevizin içinde mutlaka çürük çıkacağı gibi sektörde de bazı işletmeler kural ihlalleri yaptı maalesef. Bunların sosyal medyaya düşmesi ve genel olarak toplumda bir vaka artışının yaşanması nedeniyle kapanmamız kaçınılmaz oldu. Yani aslında burada kafe ve restoranlar günah keçisi oldu bir nevi. Restoranlardan ne kadar bulaşıyorsa her yerden o kadar bulaşıyor.
Kaya Demirer: Mart 2021 tarihindeki restoranların açılması bizlerin çok arzu ettiği bir açılma değildi. Mart ayının daha ilk günlerinde vaka sayıları yükselmeye başladı. Hedefimiz ise yoğun aşılama olan bir süreçte tam kapanmaydı. Maalesef gelişmeler bu yönde olmadı ve vaka sayılarının artması ile tekrar kapanma geldi. Bu süreçte bulaşın restoranlardan kaynaklanmadığı aslında daha net görüldü. Sektörümüzde kurallara uymayan işletme sayısı az da olsa halk nezdinde kötü örnek teşkil etti.