Sorting by

×
EkonomiGıdaGüncelHayvancılıkKırsal

“DESTEK İSTEMİYORUM, İSTİKRAR İSTİYORUM”

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, hayvancılıkta yaşanan sorunları yerinde hayvancılık yapanlarla görüşerek iktidarı uyarmaya devam ediyor.

 

Niğde Ulukışla, Altunhisar ve Merkez ilçede birden fazla üretici ile görüşen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer “her yerde süt yemi ve ahır gideri artmasına rağmen Çiğsüt fiyatının düşük tutulmasının yarattığı sıkıntıyı anlatıyorlar” dedi. Besici hayvancılıktan kazanamadığı için dert yanarken rafta et ve süt fiyatının yanına da vatandaş varamıyor. Peynir, et ile yarışıyor.” diye konuştu.

“DESTEK İSTEMİYORUM, İSTİKRAR İSTİYORUM”

Besici Nevzat Genişyürek ise destek taleplerine karşı çıkarak fiyat istikrarı istediğini vurguladı: “Ben destek falan istemiyorum. Bana 2011 yılında 1 litre sütle ne kadar yem alıyorsam, şimdi de o seviyeyi sağlasınlar, başka bir şey istemiyorum. Destek istemiyorum, bana sadece o günkü fiyatlarla bugünkü fiyatlar arasında istikrar sağlasınlar.”

TARIMIN STRATEJİK ÖNEMİ

CHP’li Ömer Fethi Gürer, Tarımın stratejik bir alan olduğunu vurgularken, yanlış tarım politikalarının ülkeyi dışa bağımlı hale getirdiğini belirtti: “Eğer tarım olmazsa, ülke mutlaka ilerleyen süreçte dışa bağımlı olur ve sömürgeleşir. Yanlış politikalar nedeniyle bugün ithalat kaçınılmaz hale geldi. Üretmeyen toplumlar kendilerine dayatılanlarla yaşamlarını sürdüremez. Üretici, hayvanına bakamıyor, yem sorununu çözemiyor. Bu sürdürülemez bir durum.” dedi. Gürer 2 yılda 1,5 milyona yaklaşan hayvan ithalatına rağmen hayvan varlığımız azalmaya devam ediyor. Uygulaman yanlış tarım hesabını iktidar vermek yerine yükü vatandaşın sırtına yüklüyor. Dişi ve gebe inekler kesime gitmeseydi bugün bu kadar ithalata kapı aralanmazdı. Son süreçte yerli besiciye destek vermek yerine Ülkeyi yöneten zihniyet hayvancılıkta da ithale döndü. Kimlere bu ithal ile fayda sağlanıyor? Ticari sor diye bakanlar yanıt vermiyor. Bu da ayrı önemli bir soru ve sorun ” diye konuştu.

SÜT FİYATLARI ARTMIYOR, GİRDİ MALİYETLERİ ARTIYOR

Besici Yavuz Solak ise artan girdi maliyetlerine rağmen süt fiyatlarının yerinde saydığını belirtti: “SSK primi 7 bin TL olmuş, elektriğe %38 zam geldi, mazota zam geldi ama süte zam yok. Çiftçi üzerinden enflasyon düşürülmeye çalışılmasın. Çiğ süt para etmezken markette fiyatlar 2-3 katı olmuş. Enflasyonu market fiyatlarına göre değerlendirsinler” dedi.

Toprak Haber

Bir yanıt yazın