Ziraat Bankası Emlakçılık Yapmaya mı Başladı?
1867 yılında “Memleket Sandıkları” , 1888’de Ziraat Bankası adı ile tamamen kendi kaderine terk edilmiş tarım kesiminde, geçim sıkıntısı içinde bulunan çiftçilerin faydalanabileceği bir kurum olarak; Mithat Paşa tarafından kurulan ve Cumhuriyet döneminde de 1935 yılında Mustafa Kemal ATATÜRK’ün talimatıyla 1,077,526 dönüm tarım arazisini 20 yıl geri ödemeli ve faizsiz olarak çiftçisini kredi sağlayarak arazi sahibi yaptığı, yıllarca Türk çiftçisinin her türlü tarım finansmanını sağlayan, kuruluş amacı gereği de çiftçinin bankası olarak bilinen Ziraat Bankası; şimdi, kredi verirken %200 bedelle teminat olarak ipotek aldığı arazileri haciz yoluyla %40 düşük bedelle çiftçiden satın alıp, bu işten rant sağlayan tarımla alakası olmayan özel ve tüzel kişilere mi satıyor yada yeni görevi buna aracılık mı?
Haberi duyduğumuzda tabii ki şaşırdık!
”Olmaz böyle şey.!” dedik.
Ama, İzmir-Kiraz Dokuzlar mahallesinde tarımsal faaliyet yapan Ahmet Yorulmaz isimli çiftçimizin yaşadıklarını hayretler içinde dinledik. Ziraat Bankası Kiraz Şubesinden hayvanları için indirimli faizli olarak 93. Bin TL kredi kullandığını söyleyen Ahmet Yorulmaz, ”Kefillerimin yaşattığı sorun ve yaşadığımız sıkıntılar nedeniyle borcumu ödeyemedim. Böyle olunca Ziraat Bankası ipotek verdiğim 22 dönüm arazimi haciz yoluyla satışa çıkardı. 300 Bin TL ipotek karşılığı kullandığım 93 bin TL kredi 120 bin tl oldu. Tarlam satışa çıkarıldı. 1. satışta ve 2. satışta alıcı olmadığı için satılmadı ama banka son satışta tarlamı kendi uhdesine alarak tapuyu üzerine geçirdi. Daha sonra da ilan sitesine 625 bin tl fiyatla satış ilanı verdi. Ben tekrar geri almak istedim fakat, 625 bin tL ödemezsem tarlamı geri alamayacağımı söylediler. Hatta 22 dönüm olan tarlamın evimin dibinde olan 2 dönümünü tarımla ilgisi olmayan ve tarım yapmayacak olan emekli bir öğretmene sattılar. ”dedi. Köyde bir çok kişinin icralık olduğunu, verdiği taahhütleri yerine getirmedikleri için çoğunun hapis yattığını ifade eden Yorulmaz; ”Devletimizin bu konuya çözüm bulmasını ve arazilerimizin geri verilmesini istiyoruz. Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçlarımı yapılandırdım ödüyorum. Mallarımın çoğu hacizli ve satamıyorum. Biz çiftçiler borcuna sadık insanlarız bize fırsat verilirse hem borcumuzu öder hemde üretiriz.”dedi. Ziraat Bankası görevlilerini CİMER’E şikayet ettiğim için benimle konuşmuyorlar bile diyerek ellerinin ve kollarının bağlı olduğunu,söyleyen Çiftçi Ahmet Yorulmaz çok zor durumda olduklarını arazileri alan insanların 3 e 5 e alıp daha fazla fiyatta satan tarımla hiç alakası olmayan insanlar olduğunu dile getirdi.
Dünya’da yaşanan sıkıntılar ülkemizde çok daha yoğun hissediliyor. Girdi maliyetlerinin artması ile zor günler yaşayan çiftçiler üretebilmek için ihtiyaç duyduğu işletme sermayesini bile kredi ile karşılıyor. Mart 2022 ayı itibariyle Tarım Kredi Kooperatifleri ve finans kuruluşları ile piyasaya 255 Milyar TL borcu var. Elinde olmayan sıkıntılardan dolayı borçlarını çok zor ödeyen hatta ödeyemeyen çiftçilerin büyük bölümü haciz kıskacı ile karşı karşıya kaldı. Bu durumda; icra yoluyla işletmesinden zoraki vazgeçirilen, ürettiğinden kazanamayıp işletmelerini bir bir terk eden çiftçi sayısı son yılların en yüksek sayısına ulaştı.
Kuruluş amacı; Her türlü zor şartta çiftçiye destek olmak olan ve en son olarak Ziraat Bankası Genel Müdürü Alpaslan Çakar’ın ”, tarım bugün ve yarınlar için stratejik önemde, savunma sanayi kadar milli bir meseledir. Ziraat Bankası olarak tarımın finansmanını ve bu alanda verdiği hizmetleri de aynı şekilde milli mesele olarak görüyor ve çalışmalarımızı bu çerçevede sürdürüyoruz.” cümlelerine rağmen çiftçinin ektiği biçtiği tarlasını haciz yoluyla ve 2. satışta alıcı çıkmamasına rağmen %40 düşük bedelle kendi bünyesine alarak emlakçı zihniyetinde alım satımdan kar etme düşüncesindeki şahıslara(Özel-tüzel) satış yapması anlaşılmaz bir durum ortaya koyuyor.
Anayasa’mızda ”Çiftçi Mallarını Koruma Kanunu”varken, İcra İflas Kanunu gereği çiftçinin ekip biçtiği tarlası, ektiği tohumu, kullandığı ekipmanı vs.vs. haczedilemez denilirken yapılan bu uygulamaları anlamak mümkün değil. Ziraat Bankası Genel Müdürü sayın, Çakar’ın açıklamaları yeterince samimi iken acaba taşra teşkilatının genelge, genel duyuru ve mevzuat gibi talimatları yorumlama ve anlama ve uygulama yetersizliği mi var, yakında anlamış olacağız.
”Çiftçi Milletin Efendisidir.”
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK