2025 Yılı Kenevir Üretimi 1 Ocak tarihi itibariyle başladı…
-
Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, sözleşmeli tarım ve mevcut yönetmelik kapsamında izin alınmak suretiyle; yönetmelik hükümlerine göre sadece “tohum ” veya “elyaf “(lif ) elde etmek amacıyla yapılacak kenevir üretiminin 1 Ocak tarihi itibariyle başladığını ve üreticilerin uyması gereken esasları açıkladı.
2025 yılında yapılacak kenevir üretimi ile ilgili esasları ayrıntılı olarak anlatan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam; ”Bakanlığımızca yürütülmekte olan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) uygulamaları, 27 Mayıs 2014 tarihli ve 29012 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ÇKS Yönetmeliği çerçevesinde yürütülmektedir.”dedi.
29.8.2024 tarih ve 32647 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”in 3. maddesinin ikinci fıkrasına” değinen Sağlam; Çiftçilerin, üretim yılı içinde ÇKS’ye kayıtlı tarım arazileri üzerindeki üretim bilgilerinin güncellemesini, 15 Mart ile 15 Nisan tarihleri arasında yapabileceklerini ifade etti. Birinci üretim için ÇKS başvurusunu yapmış çiftçilerin, ikinci veya üçüncü üretim beyanlarını ise; 30 haziran dahil olmak üzere bu güne kadar yapabileceklerini belirten Sağlam, Söz konusu tarihlerin resmi tatil veya hafta sonuna rastlaması durumunda ise ilk mesai günü sonuna kadar başvuruların devam edeceğini söyledi.
Samsun’nun kenevir üretiminde lider bir il olduğunu ifade eden Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ”29842 sayılı Kenevir Yetiştiriciliği ve Kontrolü Hakkındaki yönetmelik kapsamında; adı geçen Yönetmelik hükümlerine göre “tohum “ ve “elyaf “(lif ) dışında kenevir üretiminde yasal izin almadan üretim yapılan kenevirler ruhsatsız üretim olarak değerlendirilecektir. 1 Nisan 2025 tarihi sonrasında Kenevir üretimi için yapılan Çiftçi Kayıt Sistemi kaydı ile kenevir üretim izin başvurusu kabul edilmeyecektir.”dedi
Yönetmelik hükümlerine uygun şartları taşıyan parsel ve üreticilere verilecek üretim izninin, parselin kayıtlı olduğu mülki amirlik (ilçede kaymakam ilde valilik makamı) tarafından verileceğini açıklayan Sağlam; Ar-Ge konulu kenevir tarımında üretim izinin sadece Valilik Makamınca verileceğini belirtti.
Kenevir üretimi yapmak isteyen üreticilerimizin yönetmelikle belirlenen tarihler arasında gerekli müracaatı yapmaları gerektiğini ifade eden İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Kenevir üretim izin başvurusu yapacak üreticilerin başvurusunu aşağıdaki belgelerle birlikte yapmaları gerektiğini söyledi.
Çiftçi Kayıt Sistemi Kaydı ile Kenevir Üretim İzin Başvurusu İçin Gerekli Belgeler
* Nüfus kayıt örneği,
* Üretim yılına ilişkin Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesi,
* Üretim yerinin toplam yüzölçümü ile ada/parsel numarasını gösterir kroki,
* Başvuru sahibinin kenevir yetiştiriciliği amacını belirtir Yönetmeliğin Ek-1’de yer alan örneğe uygun başvuru formu,( İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden temin edilebilir)
* Çiftçinin daha önce izinsiz kenevir ekme, uyuşturucu imal etme, dağıtma, ticaretini yapma veya kullanma suçu işlemediğine, yetiştiricilik izni verilmesini müteakip bu Yönetmelik hükümlerine uygun olarak hareket edeceğine ilişkin Ek-2’de yer alan örneğe uygun taahhütname, (İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden temin edilebilir).
Üreticilere, üretim izin belgesini almak için başvurularını son güne bırakmamalarını söyleyen Sağlam, ”üreticilerimizin sözleşmeli tarım kapsamında yürüttükleri bitkisel üretim için ekim/dikimi müteakip sözleşme bilgilerini İlçe Müdürlüklerimize bırakmaları gerekmektedir. Ürünüz bol kazancınız bereketli olsun”dedi.