Çiğ süt’ün fiyatı 3 lira 20 kuruş olarak belirlendi. İnekler kesime gidecek! Ergin Kahveci açıkladı..
Gıda Komitesi çiğ süt referans fiyatını 1 Temmuz-31 Aralık 2021 tarihlerinde geçerli olmak üzere litre başına 3 lira 20 kuruş olarak belirledi.
Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu 16 Haziran’da toplanarak Gıda Komitesi’nin belirlediği fiyatı görüşerek kamuoyuna açıkladı. Komite, ihtiyaç olması halinde Ocak ayına kadar tekrar toplantı yapılarak fiyatın yeniden ele alınabileceğini de duyurdu.
Destekleme primi 20 kuruş
Ulusal Süt Konseyi toplantısında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilen destekleme priminin litre başına 0,20 TL olarak belirlendiği ifade edildi. Destekleme primi litre başına 30 kuruştan 20 kuruşa düşürülmüş oldu.
İYİ Parti Tarım ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci,”Hem süt hayvancılığı hem besi hayvancılığı yapanlar oldukça zor durumda. Besiciler, kurban bayramını ve oluşacak piyasayı beklerken; süt üreticileri, Açıklanacak olan çiğ sütün fiyatını bekliyordu.
Hemen söyleyelim: Çiğ süt’ün fiyatını A Kalite için 4 TL’nin altında oldu ve piyasa sizi dinlemeyecek ve süt inekleri kesime gidecek.
Zaten 4 TL’nin altında bir fiyat, maliyet gerçeğine de uymaz.
Sonra iş kontrolünüzden çıkar. Sanayiciler de maalesef ayaklarına sıkmış oldular. Efendim, iki lira doksan kuruş olan resmi fiyat nasıl 4 TL olur?
Sanayici bu fiyata süt almaz; tüketici bu fiyata süt tüketemez.
İşte bu işler hep böyledir. Vakti zamanında doğru dürüst önlem almazsanız; kulağınızın üzerine yatarsanız, gün gelir “domino taşı” gibi dökülür üzerinize. Üretici-sanayici- tüketici arasında sıkışır kalırsınız. Bu durumda yapacağınız tek şey var: Üretimi, üretim materyalini korumak. Yani Süt’ü ve süt üreticisini.” dedi.
Süt üreticilerinin sıkıntısının giderilmesi konusunda çözüm önerilerini açıklayan Kahveci, ”Şimdi bizi iyi dinleyin:Haziran sonuna kadar yeterince vaktiniz var. Derhal Et Süt Kurumunu sahaya sürün. Piyasada işlem gören ve sanayiye giden günlük 25-30 bin ton çiğ süt’ün en az 5-6 bin tonunu Et Süt Kurumu üzerinden yine en az, 4 TL’ye satın.
Satın alma tercihi olarak günlük 500 lt ve altında süt üreten üreticilere öncelik verin. Bu noktada önce, Süt Birliklerine ve Kooperatiflere alıcı olun. Küçük süt toplayıcılarını organize edin ve onların sütlerine de alıcı olun. 500 lt üzeri Süt üreten entansif işletmelere (işletme sütü primi hariç) 4 TL ve üzerinde yapacakları satışlar için 20 krş süt primi uygulayın. Aldığınız çiğ sütün yarısını, süt tozu için büyük sanayiciye verin. Kalan yarısını ise 10 ton ve altında üretim kapasitesine sahip olan Süt İşleme işletmelerine verin. İsteyene fason üretim yaptırın.
İsteyen kendi markası ile üretim yapsın. Üretilen süt ürünlerini kamu kurum ve kuruluşlarının (Belediyeler, Tarım Kredi Marketler dahil) market, kantin gibi satış yerlerinde satışa sunun.
Talep fazlasını sosyal yardımlar kapsamında pazarlayın.
Kamusal bir zarar doğmayacaktır, hatta belki kâr’a geçilecektir; ancak doğarsa bunu da sübvanse edin.” diyerek
Böylece küçük süt işletme sanayinin korunacağını, en fazla 2 ay içerisinde piyasanın kendi dengesini bulacağını söyledi.
Güven tesis edilmesinin önemli olduğuna değinen İYİ Parti Tarım Ve Kırsal Kalkınmadan Sorumlu Başkan Yardımcısı Ergin Kahveci, ”Bu politikalarımız ,süt üreticisinin yüzünü güldürecek ve inekleri kesime gitmekten kurtaracak politikalardır. Bir kez daha söyleyeyim: Telif hakkı istemiyoruz. Telif hakkı istediler diye bahane etmezsiniz artık!” diyerek süt üreticisinin daima yanında olduklarını ifade etti.